Monday, February 06, 2006

Duurt-niet-lang-meer 66


Na een behoorlijke hoop interne onrust in D66 heeft Boris er de brui aan gegeven en heeft de fractie Loeswies naar voren geschoven. Daarmee geeft Boris zijn partijleiderambities op.
Ik vraag me alleen af of Lousewies van der Laan de juiste persoon is om D66 te redden. Ze lijdt volgens mij aan hetzelfde euvel als Boris: vergaande pluchekleverij. Uitermate ambitieus (zo wil ze, half serieus half grappend, de eerste vrouwelijke premier van Nederland worden) en zeer handig in het bespelen van de media. Daarnaast lijkt ze eerder procesmatig ingesteld te zijn dan een bevlogen inhoudelijk zwaargewicht. Niet iemand die D66 weer inhoud kan geven nu de partij haar ideologische veren van bestuurlijke vernieuwing heeft afgeschoren.
De D66 partijleiding zal als de donder iets moeten doen richting haar achterban, want die vreest voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar Lousewies maakt nou niet de indruk zich erg om de partij te bekommeren. Ik denk dat het nu Pechtold is die de meeste kans maakt het lijsttrekkersschap van D66 binnen te slepen. Hij maakt tenminste nog de indruk af en toe iets inhoudelijks te zeggen.