Thursday, January 12, 2006

ze gaan om

Ja hoor, daar zien we het gebeuren. Bertje Bakker zegt dattie het niet zo bedoeld heeft. Partijvoorzitter Dales van D66 zegt dat de Kamer eerst maar eens goed intern moet gaan praten. En dat is net mogelijk geworden omdat VVD gister haar opstelling heeft veranderd: die wil nu wel een discussie in de Kamer. Dus gaan ze beetje praten, beetje concessietjes en over een paar dagen "zijn ze eruit".

Even kijken, wat was dat flutargument ook weer van D66 om niet naar Afghanistan te gaan? Oja, het zou te gevaarlijk zijn in Uruzgan, en er kon niet aan wederopbouw gedaan worden. Ach, de Navo-partners hebben al een paar toezeggingen gedaan; er zal wat extra bescherming en extra geld van Ontwikkelingssamenwerking naar hulpverlening in Afghanistan gaan, en dan gaat D66 wel om.

En dan? Dan gaat Dittrich of Bertje Bakker een keertje naar Afghanistan, laat hij zich fotograferen in een veldhospitaal of bij een nieuw gebouwd schooltje, en dan zegt-ie: "Dat heeft D66 toch maar mooi voor mekaar gekregen."

Wàt voor mekaar gekregen? Dat er vooral niet gepraat is over waar het over moest gaan: over Afghanistan, over wederopbouw, over democratie, over mensenrechtenschendingen door de Amerikanen, over of het veilig genoeg was voor onze jongen en meisjes in Uruzgan, over die dingen. Kortom, hier past nog maar één ding: