hoog bezoek druk programma
(Foto NRC)
Als je vandaag met je cameraatje bij het Binnenhof staat, kun je er heel wat hoge pieten op zetten. Allemaal komen ze voor de hoorzitting over Uruzgan, Afghanistan.
Gasten.
De hoogste militaire baas van de NAVO, de Amerikaanse generaal James Jones is er; de naaste assistent van de secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO, E. Kroonenburg en de commandant van de Nederlandse strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, alle drie in besloten zitting. De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van Afghanistan, Abdullah Abdullah en generaal Abdul Rahim Wardak. Verder militair adviseur Generaal-majoor bd Frank van Kappen, voormalig militair adviseur van de Secretaris-Generaal van de VN, en de Franse generaal J.L. Py, de voormalige commandant van de internationale veiligheidsmacht ISAF in Kabul. En natuurlijk de onvermijdelijke Clingendaeler Rob de Wijk. 's Avonds spreekt de Kamer onder andere met vertegenwoordigers van de militaire vakbonden.
Gaan.
De boodschap van enkele gasten is overduidelijk: Nederland moet gaan. De Australische minister van Buitenlandse zaken is ervoor langs geweest, evenals Kofi Annan. Jaap de Hoop Scheffer heeft zich er al een paar keer mee bemoeid. Zelfs Ad Melkert vond het een goede gelegenheid om weer eens iets van zich te laten horen. De uitslag van dit alles is ook al duidelijk, de PvdA gaat instemmen en D66 bindt in, ook al zeikt Boris Dittrich nog een beetje off-topic over Srebrenica.
Vechtmissie.
Het resultaat zal zijn een vechtmissie van 1200 tot 1400 jongens en meisjes in Uruzgan. De meerderheid van de Nederlanders is inmiddels tegen de uitzending. Het is een gevaarlijke missie waarbij bijna zeker doden gaan vallen. Dat is inmiddels wel duidelijk geworden uit het geheime MIVD-rapport. En als het daaruit nog niet duidelijk was, dan bleek het wel uit het feit dat parlementariërs zelf niet eens een kijkje mochten gaan nemen in de provincie. Dat vond Defensie te riskant. Volgens De Groene worden Journalisten die het Uruzgan willen bezoeken, actief tegengewerkt door Defensie. Nieuwe Revu publiceerde een veiligheidsrapport van Defensie over Uruzgan dat er niet om loog. De enige journalist die Uruzgan onlangs bezocht -Arnold Karskens- mag vanavond ook aantreden.
Taliban.
De Afghaanse regering heeft buiten Kabul weinig te zeggen. Daar hebben de warlords de macht. En in Uruzgan is het grotendeels de Taliban die het voor het zeggen heeft. De Taliban vermoorden simpelweg iedereen die ook maar enigszins de indruk wekt met de Amerikanen samen te werken. Van wederopbouw, dat erkent inmiddels iedereen, is dus geen sprake, al heeft Agnes van Ardenne wederom 100 miljoen ter beschikking gesteld. Stabiliteit is het hoogst haalbare.
Als tenminste de Amerikaanse militairen van Operation Enduring Freedom zichzelf een beetje kunnen beheersen en niet teveel mensenrechten schenden, en als de Nederlandse troepen daar niet te veel in meegezogen worden. Dat wordt volgens mij de clou. Het is een missie waar niet veel eer aan te behalen is - maar als er door de Amerikanen te bot wordt huisgehouden, dan krijg je ook de Afghaanse bevolking tegen je. Die maakt geen onderscheid tussen Amerikaan en Nederlander. En de Amerikaanse regering begint een beetje af te haken waar het het steunen van het Afghaanse wederopbouwproces betreft. Het gekke is - ik zie niemand op het programma staan van vandaag, die dáárover uitsluitsel kan geven.
|