Thursday, December 22, 2005

D66 ha ha ha (2)

Ik vroeg me af waarom Dittrich nu zo onstrategisch was om nog voor het kabinetsbesluit over Afghanistan al de mening van de fractie bekend te maken. Om het Kabinet onder druk te zetten, dacht ik. Maar nee, wellicht is het allemaal nóg minder verheffend: om Pechtold onder druk te zetten.

Ze zijn in een strijd gewikkeld om het leidersschap van D66. Boris manouvreert Alexander in een positie waarin hij niet meer voor kan stemmen. Anders haalt 'wonder boy' Alexander zijn Boris rechts in en dat zal hij nooit willen. Het zal wel zo'n formulering worden van "we leggen het kabinet niets in de weg". Navobaas Jaap dHS zal nog even roepen dat we anders "voor gek staan", en minister Kamp doet vast een beroep op de kerstgedachte. En zo zullen de twee D66 ministers hun gezicht redden richting coalitie.

Zoals het er nu uitziet stemt D66 dan in de Kamer tegen, want dan kan Bert Bakker ook nog in de spiegel kijken. Maar ik gok zo dat het ze geen kabinetscrisis waard is, ook al roepen ze van wel. Dus wordt het een piepkleine kamermeerderheid van VVD en CDA en de kleine christelijken of de LPF. Om de LPF te paaien wordt het eerst een besluit voor een inzet van één jaar. We gaan naar Afghanistan, we gaan naar Afghanistan, we gaan naar Afghanistan.....