Friday, November 11, 2005

Jaaah zwartepieten!

Het radioprogramma Argos pluisde uit hoe het verhaal van de kogel in het raam van Verdonk de wereld in is gekomen. Het komt: het is de schuld van de beveiligers.

Op donderdag 3 november had het Ministerie van Justititie in een persbericht al gemeld dat het raam van Verdonk's werkkamer beschadigd was. De technische recherche had een dag eerder al geconcludeerd dat er waarschijnlijk sprake was van vandalisme; maar de persoonsbeveiligers van Verdonk meenden dat het een kogelgat was. Die lezing is naar buiten gekomen.

Journalisten zochten verder en kregen van Haagse politieke bronnen de lezing opgedist dat het werkelijk om een beschieting zou gaan. Het verhaal kwam uit kringen rond VVD-ministers, die diezelfde donderdagavond hun partij-overleg hadden, waarin de kwestie was besproken.

Vrijdag was de kogelinslag groot nieuws. Bijna alle ministers borduurden daarop voort. Ook verdonk zelf, op het NOS-journaal van die dag. Balkenende voedde het verhaal tijdens zijn persconferentie die middag. Strafrechtdeskundige Y. Buruma vindt dat ‘beneden alle peil’. Er zijn veel zorgen in de maatschappij over bedreigingen, vindt hij: ‘Bij burgers blijft de indruk hangen dat Verdonk beschoten is.'

Zaterdag meldde het Nederlands Forensisch Instituut dat het helemaal niet om een kogelinslag ging. De beschadiging is waarschijnlijk teweeg gebracht door een ekster.