Saturday, November 05, 2005

bijbel

De nieuwe bijbelvertaling heeft de NS-publieksprijs gewonnen. Het boek was niet voorgedragen - alleen boeken die de afgelopen anderhalf jaar in Nederland zijn gepubliceerd door Nederlandse schrijvers mogen worden genomineerd. Maar het werd massaal door het publiek genoemd.

"Het Nederlands Bijbelgenootschap is verrast door de uitslag", aldus woordvoerder Miriam Vermeij. Toen het boek in september niet genomineerd werd, zette het genootschap "een oproep" op de website, aldus het NRC. Eén oproep? Het bijbelgenootschap heeft beslist haar best gedaan. Kijk maar: hier, hier, hier, hier, hier, en hier. Oja en hier, hier , hier en hier. Een soort van "Fortuijn-grootste-Nederlander-aller-tijden"-achtige actie dus.

Kijk, ik heb hem zelf in de kast staan, de nieuwe bijbelvertaling. En ik léés hem zelfs wel eens. Maar dit vind ik dus irritant. Niet omdat het duidt op een hernieuwd zelfbewustzijn bij de christelijken (ikzelf ben natuurlijk overtuigd heiden). Maar omdat die wedstrijd daar niet voor bedoeld was. En omdat de bijbel promoten op deze manier, juist omdàt het een religieus boek is, altijd een beetje een vingerwijzing is: kijk, wij christelijken leven wel volgens dit boek. Zouden jullie ook moeten doen.
Yek. Daar wil ik niet bij horen. Die Bijbel gaat gelijk bij het oud papier.