Wednesday, October 05, 2005

Ha ha wouter

Wouter, ga je over links, met ons, of over rechts? Dat schreef Femke Halsema gister in een open brief in de Volkskrant. Maar het antwoord van Wouter is slapjes. "We moeten ons niet teveel bezig houden met wie er straks op het pluche gaat zitten", schrijft hij. Alsof hij met iets anders bezig is dan dat: een buiging naar links, en weer eentje naar rechts. "We moeten ons niet bezig houden met wie het linksste is of het progressiefste", schrijft hij. Nee - want dat pakt slecht uit voor de PvdA.

Je zou haast het volgende scenario voor je zien: hij houdt het open tot de verkiezingen. Stuurt aan op eventueel met het CDA. Maar die heeft al lang aangegeven het huidige Kabinet voort te willen zetten. Wouter probeert het aan te laten komen tot een strijd wie premier wordt, daarmee stemmen trekkend van potentiele SP- en GroenLinkskiezers. Stel dat hij de grootste wordt: dan acht ik de kans groot dat hij over rechts gaat -verspilde linkse stemmen dus. Stel dat hij niet de grootste wordt: ook verspilde linkse stemmen. En een Wouter die zijn wonden likt en hopelijk eindelijk eens gaat voor een goed sociaal, rechtvaardig en duurzaam verhaal. Te laat.

Jammer, dat hij zich nu niet in wil zetten voor een echt linkse visie. De houding van de PvdA, verwachtingen wekkend naar beide kanten líjkt wellicht handig, maar is qua inhoud flets, en voor de politiek doodzonde.