Saturday, July 23, 2005

GepiepeldNRC Handelsblad komt vandaag met een reconstructie van het drama rond het nieuwe omroepbestel. Daaruit blijkt dat -lichtelijk curieus- Staatsecretaris Medy van der Laan helemaal niet heeft mogen meepraten over de deal rond het opheffen van de NPS. Het was een deal van CDA-fractievoorzitter Verhagen, VVD-fractieleider Van Aartsen en D66 mediawoordvoerder Bert Bakker. De drie heren kwamen tot een ruil: het CDA wilde graag dat de NPS verdween. De VVD wilde graag geld besparen. En D66 wilde een halvering van het vaste budget van de omroepen.

Zo geschiedde. Van der Laan was furieus toen ze het hoorde -aldus NRC- maar kon er niets meer aan doen. De porté van het voorstel zal ook haar duidelijk geweest zijn. Opiniërende programma's (Buitenhof, Zembla, Nova) moesten maar gemaakt worden door de omroepen - maar die hadden daar geen geld voor.

Toch heeft Van der Laan het voorstel vervolgens wel loyaal verdedigd- onder andere in de beruchte bijeenkomst met omroepmedewerkers op 27 juni, en in het Kamerdebat op 1 juli.

Helemaal fraai is dan dat Bert Bakker twee weken na de deal, als het protest vanuit zijn eigen partij te sterk wordt, opeens "het besluit van zijn staatssecretaris" (zijn eigen besluit dus) afvalt en roept dat het voorstel ‘in de haast wat al te boud geformuleerd’ is en ‘in ieder geval maar een deel van het verhaal’.

Lekker jochie, die Bert Bakker. Bij D66 weten ze wel wat piepelen is. En het is nu ook wel duidelijk wat de positie van Medy is.