Monday, June 20, 2005

slimme britten


Zijn die Britten nu heel slim of heel dom? Er vindt een slag plaats over de beeldvorming na de mislukte Euro-top van afgelopen week. Er is geen begroting, en er zijn drie landen die hebben dwarsgelegen: Engeland, Frankrijk en Nederland.
Engeland wil zijn door Margaret "I want my money back" Thatcher bedongen kortingen niet afstaan. Daar kan Tony Blair nu werkelijk niet mee thuiskomen in zijn toch al niet eurofiele Engeland. Maar die kortingen zijn nogal substantieel, lopen steeds verder op, en daarmee slaat hij in Europa een tamelijk inhalig figuur. En als voorzitter (vanaf 1 juli) kun je je dat soort dingen niet permitteren.
Blair heeft een mooie s-bocht gevonden. Hij wil best wel wat van die kortingen loslaten, heeft-ie gezegd, maar dan moet het Europese landbouwbeleid op de schop. Dat slurpt namelijk 40% van de begroting op. Het geld dat dan beschikbaar komt, moet naar innovatie. Zo wil Blair zichzelf neerzetten als een Groot Hervormer in plaats van als een schrieperig mannetje. Maar een kwart van de landbouwfondsen gaat naar Frankrijk. Kijk, en daar kan Chirac nu natuurlijk niet mee thuiskomen, zeker niet nu zijn land 'Nee' heeft gezegd. Nog een dwarsligger dus. En natuurlijk krijgt ook Nederland het ietsje om de oren: wel jaren- en jaren lang profiteren van Europese subsidies, maar op het moment dat je eens moet gaan betalen, opeens beginnen te klagen.

Volgens mij heeft Blair het goed bekeken. De zaak ligt nog steeds open en over anderhalve week is hij Voorzitter van de EU. Engeland zal dus met een oplossing gaan komen en daarbij heeft Blair het initiatief in handen. En dat net nu door het afwijzen van de Europese 'Grondwet' in Frankrijk en Nederland, ook díe discussie open ligt. Erg lang kunnen deze twee impasses niet duren. Dus er zullen oplossingen komen. En dan gaat Blair met de eer strijken. Slim jochie.