Wednesday, June 29, 2005

pechtold leert het kunstje ook - of niet.Alexander Pechtold is het Haagse vak aan het leren. Al meteen na zijn aantreden werd hij gepiepeld door Verdonk. Pechtold was op de Antillen om te praten met premier Ys. Toen hij uit dat gesprek kwam (prettig gesprek, open en opbouwend enzo), bleek dat Verdonk nèt haar plan openbaar had gemaakt voor een verscherpte toelatingsregeling voor Antilliaanse jongeren. Ys laaiend, want Pechtold wist daar natuurlijk van - Verdonk timede het expres zo om Pechtold even in zijn hemd te zetten. Als burgemeester van Wageningen had hij immers in zijn nieuwsjaarstoespraak openlijk geprotesteerd tegen haar illegalenbeleid.

Nadat D66 Thom de Graaf geslachtofferd had, werd Pechtold Minister van Bestuurlijke Vernieuwing. Hij ging fluks aan de slag. Kwam met een hoop -vergaande- voorstellen, die stuk voor stuk in het kabinet werden afgeschoten. Het Kabinet wilde niet verder gaan dan de in het Paasakkoord afgesproken gekozen burgemeester en een versterking van de voorkeurstem. Oja en ehm ... een onderzoek naar bestuurlijke vernieuwing.

Pechtold denkt nu het kunstje ook te kennen. Iemand heeft de voorstellen laten lekken naar de Volkskrant, met de beschuldiging erbij dat het CDA tegenwerkt. Pechtold rekent nu op een opkomende storm van verontwaardiging vanwege de regenteske houding van het CDA. Helaas, verkeerde timing, we zijn nu even bezig met een storm van verontwaardiging over het opheffen van de NPS. Gokje: Pechtold gaat het onderspit delven, het CDA zal geen enkel krasje aan overhouden. Wedden?

Update: Ohoooo, nu bemoeit Boris zich ermee!