Europa en hoenuverderenzo
Soms is het irritant dat NRC haar leukste stukken niet online zet. Wel een interview/docu met haar buitenlandse journalisten die komen vertellen hoe men in hun standplaats denkt over Europa, overigens. Ook leuk. Maar niet het stuk van Fareed Zakaria (van: The Future of Freedom) van gister. Europeanen, zegt Zakaria, hebben om drie redenen tegen de Europese 'grondwet' gestemd: ze wilden niet meer immigratie; ze wilden niet meer economische hervormingen, en ze wilden Turkije er niet bij. Allemaal heel legitiem. Maar wel kortzichtig.
Europa heeft de (jonge) immigranten hard nodig voor haar economie omdat haar bevolkingsaanwas nogal langzaam gaat. En toekomstige arbeidskrachten zijn hard nodig. De VS, met haar green-card systeem, heeft een veel gunstiger bevolkingsopbouw - en is ook nog eens in staat die immigraten trots te laten zijn op het feit dat ze Amerikaan worden.
De economische hervormingen, die met de Lissabon-agenda in gang gezet hadden moeten worden (maar niet van de grond komen) zijn eveneens hard nodig. De Fransen kunnen wel gevallen zijn over Bolkensteins Poolse loodgieters, maar vrij verkeer van arbeid is na vrij verkeer van geld en goederen een volgende stap. Bovendien is ironisch dat net nu de EU meer dreigde te worden dan een gezamenlijke markt, dat project is afgeschoten.
En ten derde: Europa zou er goed aan doen betere contacten aan te knopen met haar 'achterburen', het Midden-Oosten. Turkije toelaten zou een grote stap voorwaarts zijn.
Dixit Zakaria, ietsjepietsje kort door de bocht.
Ik ben maar eens begonnen in "The European Dream" van Jeremy Rifkin. Hij vindt dat Europa veel beter is voorbereid op een wereld van globalisering dan de VS. Hij bewondert de Europese aandacht voor kwaliteit van leven, culturele diversiteit, duurzame ontwikkeling, sociaal beleid, mensenrechten en menselijke waardigheid en gemeenschap. Vergeleken met de VS dan hè.
Een buitenstaander die schrijft over het fantastische project dat Europa heet. Ik ben er nog niet uit of hij nu zo positief is omdat hij nu eenmaal een buitenstaander is en wij zelf geneigd zijn tot veel mopperen, of dat hij iets te idealistisch is. Maar ik zal er hier verslag van doen.