Sunday, May 22, 2005

Geen krant

Een maand lang bijna geen krant gezien. Sterker, zowel op Kreta als tijdens de cursus zaten we zodanig afgelegen, dat er ook geen internet was. Ik kon alleen nog maar SMS-en. Viel niet mee!

Aan de andere kant is het ook weer grappig. Je komt terug en nimiddels is duidelijk geworden dat het op 1 juni aanstaande gewoon 'Nee' wordt. Niets meer aan te doen. De Volkskrant verwijt de regering dat ze geen agressievere 'Ja'-campagne heeft gevoerd maar ik betwijfel of deze regering het gezag gehad zou hebben om ons dat 'Ja' aan te praten.

Het steeds waarschijnlijker wordende 'Nee' schept wel verplichtingen. Je kunt niet Nee zeggen tegen een Europese 'Grondwet' als je niet zelf met alternatieven komt hoe het dan wel zou moeten. Geen uitermate soepel lopende markt met een rudimentair ontwikkelde democratie, maar wat dan wel? Het is aan ons om daar over na te denken en met sterke voorstellen te komen. En dan is het te hopen dat meer landen tegen stemmen. Anders vallen we eigenlijk alleen maar buiten de boot.