Sunday, April 03, 2005

Goed gedaan jochie


Ik ben er gister niet voor thuis gebleven hoor. Om Brenkheurst het woord 'landsbelang' in de mond te horen nemen-en ook HAFMO uiteindelijk door de bocht te zien gaan. Ik zat hier. Eric heeft een bijna-ooggetuigeverslag gemaakt, Ron gaf commentaar, alleen op verslag van undercover sargasso wachten we nog. Zullen we eens voor altijd ophouden D66 Democraten-66 te noemen? Droefheid66, Doelloos66, Draaikont66 of desnoods Debiel66. Ja ik geef toe, ook al had ik deze uitkomst voorspeld, er bekruipt me toch een zekere bitterheid. D66 maakt voorgoed deel uit van het rechtse blok. Ze heeft daarnaast voorgoed haar beginselen verloochend en is deel geworden van de politieke elite. Hoe triomfantelijker Boris Dittrich doet, hoe meer hij dat bevestigt.

Links zal het moeilijk krijgen de komende tijd: het rechtse Kabinet heeft de afgelopen week zijn toon gevonden. Links krijgt nu bij voortduring de tegenstem bij de deconstitutionalisering in de schoenen geworpen- ook al schreef Thom de Graaf dat zijn coalitiepartners hem cruciale steun onthielden, en ook al werd hij dramatisch geslachtofferd door zijn eigen fractieleider Boris Dittrich.

Links is in het algemeen voor een door de Raad gekozen burgemeester. Hoewel de meeste Nederlanders niet echt zitten te wachten op een gang naar de stembus voor het kiezen van de burgemeester en andere zaken als zorg en onderwijs veel belangrijker vinden, gaat Rechts nog heel lang heel hard roepen dat Links 'de burger niet vertrouwt'.

Heel eigenaardig. Want wie wilde persé de gekozen burgemeester in één kabinetsperiode regelen zodat de verkiezingen er niet overheen hoefden? Nog maar afgezien van de vraag in hoeverre het nou ècht democratisch is, een één-persoons-bestuur van een gekozen burgemeester die zelf zijn wethouders aanstelt.

Maar niet alleen dat: ook over de "hervormingsagenda" van het kabinet wordt recentelijk een hardere toon gehanteerd. En wie hard schreeuwt, vooral als het zo quasi-eensgezind is, bepaalt wèl vaak de beeldvorming.

Of ze uiteindelijk de groeiende onvrede zullen kunnen overschreeuwen? De gezamenlijke oppositie staat alweer op 74 zetels, de Pvda is zijn dipje alweer te boven. Maar stevige alternatieven heeft Links nog niet. Waterland, Een Ander Nederland, het boek van Paul Kalma, het is het allemaal nog niet. We moeten nog even hard aan de slag. En dan gezamenlijk en stevig optreden.