Monday, March 14, 2005

laatste avondmaalVertelt Hiram: Een Franse rechtbank heeft de Rooms-Katholieke Kerk in het gelijk gesteld toen deze bezwaar maakte tegen bovenstaande afbeelding, onderdeel van een reclamecampagne van mode-ontwerpers Marithé en François Girbaud. De rechter beschouwt het plaatje als “une violation manifeste de l’esprit de tolérance qui doit caractériser, au même titre que la liberté d’expression, une société démocratique.” Dat betekent: “een openlijke schending van de geest van tolerantie die, evenzeer als de vrijheid van meningsuiting, kenmerkend moet zijn voor een democratische samenleving.” Tot zover Hiram.

Ben ik me dus suf aan het piekeren: waarom is dit plaatje dan schokkend? Omdat een prachtig schilderij van Da Vinci geparafraseerd wordt?Welnee, daar zijn er vele van. Van Dali bijvoorbeeld:


Of Neal Elias:


Omdat er reclame mee gemaakt wordt? Daar zouden ze juist trots op moeten zijn want dat betekent dat het Laatste Avondmaal, om in hedendaagse termen te blijven, nog "in de canon zit". En anders moesten ze dit soort smakeloze dingen ook verbieden:Nee, 'k denk dat het is omdat vrouwen hier Jezus en de apostelen uitbeelden -nogal een taboe- en omdat lichtjes de suggestie gewekt wordt dat er gevoosd wordt.