Monday, March 14, 2005

beetje rechteloosheid

Trouw graaft al een paar dagen in het gedrag van Amerikaanse mensenrechten-omzeilers. Terreurverdachten worden ontvoerd en naar landen gebracht die het niet zo nauw nemen met de wet. En niet alleen naar Guantanamo Bay (zie Erik). Lichtelijk cynisch: het betreft hier dezelfde 'failed states' als waar de VS zo tegen fulmineren omdat ze een schuilplaats zouden vormen voor terroristen.

Die ontvoeringen ('renditions') vinden ook plaats in Europa. De Washington Post meldde gister dat Zweden, Duitsland en Italie onderzoeken of de CIA illegaal verdachten zou hebben gedetineerd en naar een ander land overgebracht. Zo onderzoekt Duitsland de ontvoering van Khaled Masri, die in januari 2004 tijdens een vakantie in Macedonië verdween en naar eigen zeggen in een Afghaanse cel belandde. Daar zou hij langdurig zijn ondervraagd en mishandeld. ,,Er is geen indicatie dat wat hij zegt niet klopt'', bevestigde een aanklager in München tegen The Washington Post. Masri, die een naamgenoot (wat een onderzoekstechnische accuratesse! BP) heeft die tot Al-Kaida zou behoren, werd in mei 2004 vrijgelaten en bij de Albanese grens gedropt. Details die hij verschafte bleken te kloppen, analyse van zijn haar bevestigde dat hij zwaar ondervoed raakte tijdens de gevangenschap. Het vliegtuig waarmee hij is vervoerd, zou op naam staan van een CIA-dekmantel.

De International Crisis Group verklaarde onlangs, vooruitlopend op een rapport over de zaak, dat de US in Somalie met behulp van krijgsheren dezelfde tactiek toepassen. Vermoedelijk worden de terreurverdachten in Somalie zelf of in Djibouti gemarteld.

Het gaat hier om al langer bestaan beleid, bevestigt oud-CIA topman Michael Scheuer, (auteur van ‘‘Imperial Hubris: Why the West Is Losing the War on Terror’’) afgelopen zaterdag in de Herald Tribune. Het is al onder Clinton begonnen. Deze keer dus geen Bush-bashing van mijn kant.

Hij schrijft: "In my mind, these men and women made the right decision - America is better protected because of renditions. But it would have been better if they had not lacked the bureaucratic and moral courage to work with Congress to find ways to bring all detainees to America. " Oftewel: oppakken van terreurverdachten, prima. Maar dat kan ook wel zonder de rechtsstaat overboord te gooien.

We hadden al twijfels over de onderzoeks- en opsporings-methoden van de VS. Maar dat ze hun praktijken gewoon in Europa uitvoeren - dat wordt hopelijk een leuk diplomatiek schandaaltje.