Tuesday, February 08, 2005

Rechtsstaat no more



Er is iets vreemds aan de hand met ons rechtssysteem. Decennialang, eeuwenlang is er gebouwd aan een eerlijk en evenwichtig opgebouwd systeem van wetten en rechten, en opeens wordt dat in een half jaar tijd omver gegooid, volstrekt gecorrumpeerd.

Is dat niet een al te een boude conclusie? Nee, dat is het niet.

We dachten altijd: je bent strafbaar als je iets gedaan hebt. Niet als je iets van plan bent. Je kunt je immers altijd bedenken. Ik kan bijvoorbeeld al maanden van plan zijn om Minister Donner een ei naar zijn hoofd te gooien, sterker, ik kan het ei al aangeschaft hebben, maar toch kan ik er op het laatste moment van af zien: zonde van het ei, je kunt beter een leuk stukje schrijven.

Het Ei (links). Het rechter ei was voor in de sla.

Maar allerbelangrijkst: als je enkel een voornemen hebt, is de bewijslast natuurlijk flinterdun. Je kunt nooit bewijzen dat wat iemand van plan was, ook ten uitvoer gebracht zou zijn geworden, tenzij de voorbereidingen al in een zeer ver stadium zijn gevorderd -als iemand met een bomauto onderweg is bijvoorbeeld. Op zichzelf trouwens al strafbaar.

Het kabinet heeft dat onderuit gehaald. Sinds een half jaar is ook een voornemen strafbaar. Hoe weet je dat iemand een voornemen heeft? Bijvoorbeeld door dat hij over het voornemen praat of schrijft. Daarom heeft het kabinet informatie afkomstig van de AIVD aangemerkt als strafrechtelijk bewijs.
Nu is vergissen mensenlijk, de AIVD kan er naast zitten, en we bewegen ons hiermee toch al op glad ijs. Maar denk je dat dit 'bewijs' in de rechtszaal eens goed kan worden doorgelicht? Nee. Tijdens de rechtszaak komen noch de advocaat, noch de rechter te weten waarop het 'bewijs' is gebaseerd. Je vervelende schoonmoeder kan de AIVD wel ingefluisterd hebben dat jij een gevaarlijk mannetje bent dat aanslagen voorbereidt. Het valt niet te controleren. Levensgevaarlijk.


Hoofdkwartier van de AIVD in Leidschendam.

Maar het wordt nòg erger. Voortaan kan iemand 'op grond van contacten, activiteiten of aanwijzingen' door de AIVD als potentiële terrorist worden beschouwd. Dan moet je je periodiek bij de politie melden (als dat elke dag om 12 uur is ben je mooi je baan kwijt). Doe je dat niet, dan ben je wèl strafbaar. En hup, veroordeling.

Dit is erger dan Big Brother. En het gekke is, we laten dit als makke schapen over ons heen komen. "Wie niets fout doet, heeft niets te vrezen", vindt Donner. Dat is schandalige retoriek van iemand die ik vroeger hoog had zitten, maar die nu bommen onder de rechtsstaat legt.