Friday, January 28, 2005

het Fatsoen komt van Links

In Vrij Nederland zet journalist Malou van Hintum deze week eens op een rijtje hoe de kranten en politici zijn omgegaan met de dood van Ali el B. na de mislukte tasjesroof. De verhouding tussen Nederlanders en Marokkanen kan sinds de moord op Van Gogh niet veel meer hebben. Voorzichtig manouvreren dus.

En wat blijkt: het fatsoen komt van links, zeker niet van rechts. De
Telegraaf citeert met grote instemming zogenaamde "woedende" reacties van lezers die het willen opnemen voor Germaine C. "Eigen schuld" kopt de krant vervolgens met haar bekende chocoladeletters. Een conclusie die vervolgens niet alleen herhaald wordt door Geert Wilders, maar ook door Verdonk. Immers, "de jongen was niet dood geweest als hij geen tasje had geroofd", aldus Verdonk, daarmee suggererend dat op tasjesroof de doodstraf staat. Ernstig is dat ze daarvoor nog de zegen van Balkenende kreeg ook: "Verdonk probeerde het maatschappelijk klimaat te temperen".

Euh...temperen????

Dan de andere kranten. NRC blijft, zoals ik ook verwacht van mijn lijfblad, feitelijk. Trouw waarschuwde tegen politieke inmenging in rechstzaken; Volkskrant stelde op rustige toon de slachtoffercultuur onder Marokkanen ter sprake. Het Parool laat Imam Abdel Elah aan het woord, die voor vrede mag pleiten.

Van Hintum stelt dat de linkse kranten zich dus keurig gedragen hebben. En dat dat wellicht ook wel een beetje jammer is. Ach, verzucht ze, hadden we maar een linkse Telegraaf. Met koppen als: "Verdonk verwijt tasjesdief Eigen Dood". Of " Wilders stookt Volk Op". Onderkop: "Politicus Gaat Over Lijken Voor Electoraal Gewin".