Wednesday, November 17, 2004

Terrorisme

Op de GroenLinks mailinglijst ben ik opeens verwikkeld in een heftige discussie over terrorisme. Hoofdklacht is dat Femke Halsema in haar bijdrage voor het debat van afgelopen donderdag het volgende niet had mogen zeggen:

Gewelddadig moslimfundamentalisme hoort in ons land niet thuis en dient hard te worden bestreden.Het doel van dit gewelddadige extremisme is onze samenleving te ontwrichten en de kloof tussen moslims en niet-moslims te vergroten. Dat geldt voor internationaal terrorisme. Dat geldt voor terrorisme in Nederland. Wij moeten niet vergeten hoeveel moslims slachtoffer zijn van terrorisme: recent 45 in Casablanca, eerder 100.000 in Algerije. Het komt er nu juist op aan om extremisten in hun lugubere opzet niet te laten slagen. En dat betekent dat wij maar één kloof mogen aanvaarden. Dat is de kloof tussen wij: de grote groep mensen die geweld verwerpt. zij: de veel kleinere groep mensen die politiek geweld accepteert en gebruikt.Deze kloof tussen wij en zij kan niet diep genoeg zijn. Deze kloof mag nooit overbrugd worden.Wij zijn allochtonen, autochtonen, moslims, christenen, atheïsten In onze strijd tegen hen, zij die geweld en dood omarmen, zijn wij, dat is – zeg ik nadrukkelijk – inclusief alle vredelievende moslims, één, èn hebben wij elkaar hard nodig.

Femke had helemaal niet mogen pleiten voor een kloof, wordt er betoogd. Terrorisme is maar een kwestie van definitie. En je moet met iedereen in gesprek blijven. Je moet niet meegaan met het wij/zij denken.

Misschien is het ook verwarrend. Zeventienjarige jongens die met handgranaten gooien. Die naar Portugal reizen om te assisteren bij een aanslag op Barosso en die een aanslag plannen op Hirsi Ali en Wilders. Een ogenschijnlijk goed geintegreerde 26-jarige jongen, die actief is in zijn wijk, artikeltjes schrijft in het wijkkrantje, en toch op beestachtige wijze Van Gogh vermoordt. Een 16-jarige jongen die een terreuraanslag plant op het Tweede Kamer gebouw, en contact heeft met Spaanse moslimterroristen die de aanslag in Casablanca uitvoerden.
Volgens sommigen moeten we naar de onvrede die daar achter ligt. Natuurlijk: we moeten zorgen dat deze jongens kunnen integreren. Maar er is natuurlijk meer aan de hand: deze jongens worden onder onze ogen gerecruteerd, geindoctrineerd en getraind voor de Jihad. Daar zit een uitgekookte en nietsontziende strategie achter. Maar dat is nog moeilijk te slikken, geloof ik.