Tuesday, November 16, 2004

Deconstituwatte ?(2)

Ha, het is nog geen gelopen race met de gekozen burgemeester, ondanks het machtswoord van Wouter Bos:

DEN HAAG (ANP) - De PvdA-fractie in de Eerste Kamer dreigt tegen de grondwetswijziging te stemmen die nodig is om de gekozen burgemeester te kunnen invoeren. Die wijziging zou dan van de baan zijn, omdat ze met een meerderheid van tweederde moet worden aangenomen. Steun van de PvdA is daarbij onontbeerlijk.
PvdA-fractievoorzitter Noten speculeerde dinsdag tijdens de algemene beschouwingen in de senaat over de kabinetscrisis die het gevolg zou kunnen zijn. Hij zei ,,al enige tijd visioenen te hebben'' van een kabinet-Balkenende dat komend voorjaar in de Eerste Kamer valt over de gekozen burgemeester.
Vorige week stemde de PvdA in de Tweede Kamer in meerderheid wel voor de grondwetswijziging voor de gekozen burgemeester, die daarmee werd aangenomen. Maar dat gebeurde pas nadat partijleider Bos de fractie onder druk had gezet. (En tegen de resultaten van een partijreferendum in, BP)
Tijdens de algemene beschouwingen in de Eerste Kamer bleek dinsdag dat ook regeringsfractie CDA nog sterk twijfelt over de gekozen burgemeester. Fractieleider Werner stelde het kabinet een ,,stevig debat'' over de grondwetswijziging in het vooruitzicht.

Er is dus nog hoop.