Saturday, November 20, 2004

Linkse Leegte 2


Femke Halsema
Femke Halsema bestreed de bewering van Dick Pels dat individualisering de bron was van alle kwaad. Reaganism en Thatcherism hebben het vrijheidsideaal wel degelijk misbruikt, stelde ze: door het in te zetten voor overmatig consumentisme en marktdenken. En marktdenken werkt juist helemaal niet idealisme in de hd, integendeel. Ondanks de marktideologie van iedereen een apart product, is de eenvormigheid nog nooit zo groot geweest.
Nee, betoogde ze, het probleem van nu is niet zozeer teveel, maar te weinig individualisme. Het gaat om individuele waardigheid. Het gaat ook om individuele ontwikkeling, iets waar, zo merkte de ook aanwezige GroenLinks-senator Diana de Wolf op, de overheid ook een rol in heeft: het oude Bildungs-ideaal. Het is dus niet zozeer dat over-geindividualiseerde mensen weer even in het normenenwaardengareel geschopt moeten worden, maar juist dat eerbied voor menselijke waardigheid, tolerantie zou je ook kunnen zeggen, nog onvoldoende ontwikkeld is.

Leuke conclusie, waar je nog even op door kunt kauwen. Hiermee zet Femke wel een eerste stap in het ontwikkelen van het gemeenschapsaspect in haar vrijzinnigheidsdenken. Eerder kreeg ze het verwijt dat ze dat aspect juist niet zo had uitgewerkt.

Zo en nu ga ik lekker weekend-domme-dingen doen.