Wednesday, November 03, 2004

Hoop op Hillary dan maar.


Het is zover. Kerry heeft zojuist Bush gefeliciteerd met de overwinning. Dit beeld zal me de komende vier jaar wel bijblijven. Een dodelijk vermoeide Kerry die het de VS niet wil aandoen om nog langer te wachten op de uitslag, gooit de handdoek in de ring.

Swerveleft en Doug Ireland proberen op een rijtje te zetten waarom Kerry verloor. Kerry was niet in staat om de aandacht te richten op de falkende economie. Hij had voor de oorlog in Irak gestemd, waardoor het moeilijk voor hem werd om voluit te gaan in protest tegen die oorlog. En last but not least: onvoldoende eigen visie.



Hillary Clinton heeft aangekondigd te gaan voor de Democratische nominatie in 2008. Haar probleem is dat de VS bepaald niet toe zijn aan een vrouw als president: ze hebben liever een koekjesbakkende presidentsvrouw. En Hillary heeft niet het charisma van Bill om haar in staat te stellen dat obstakel te overwinnen. Maar ze heeft wel brains. En de Clintons hebben eerder bewezen dat ze in staat waren om mensen om zich heen te verzamelen die zo'n aansprekende visie konden formuleren. De volgende Democratische presidentskandidaat - en dat zou heel goed John Edwards kunnen zijn- zal Hillary als runnning mate vragen.

En tot zover zullen we het uit moeten zitten. Laten we hopen dat de Republikeinen zo arrogant zullen worden dat ze daar zelf aan ten onder gaan. Daar kunnen ze niet ver meer van af zitten zou ik denken.