Sunday, November 14, 2004

Deconstituwatte?

Shit, let ik even niet goed op, is de grondwetswijziging gekozen burgemeester (oftewel deconstitutionalisering) er doorheen geslipt: Komma Punt Log wijst erop. En wel door een machtswoord van Wouter Bos, die ondanks de uitkomst van een partijreferendum, ondanks het standpunt van zijn fractie, verordonneert voor te stemmen anders treedt hij af. Lekker democratisch. Klaas de Vries bericht erover op zijn weblog. Klaas krijgt voortaan een plaatsje bij de favo's rechts.

O, en waarom is dat erg, van die Grondwetswijziging? Het is een uit de VS overgewaaide mode om steeds meer gezagsdragers direct te laten kiezen in plaats van benoemen. Het idee is dat je ze zo hun mandaat laat verdienen bij de kiezer. Zo zou je democratie levend houden Veel functionarissen worden nu gekozen: burgemeesters, maar ook hoge ambtenaren en politiemensen zoals sherrifs. Gevolg is dat gekozen sherrifs wel twee keer uitkijken om hardrijders en milieucriminaliteit te bekeuren maar natuurlijk wel minderheidsgroepen harder aanpakken. Met andere woorden: overheidsbeleid wordt (nog) populistischer, in plaats van dat de kwaliteit van debat omhoog gaat, of beleid beter wordt uitgelegd.
Een indirecte democratie -zoals bij ons- mag dan wel saai lijken, voor de kwaliteit van de besluitvorming is het wel beter, en voor het beschermen van zaken die kwetsbaar zijn of even niet goed liggen bij de kiezer. Juist die afstand van de kiezer maakt het soms mogelijk om wat impopulairdere, maar wel noodzakelijke besluiten te nemen.