Saturday, October 30, 2004

Stemfraude

De Verenigde Staten hebben een eigenaardig systeem van kiesrecht. Bij ons krijgt iedereen boven de 18 jaar automatisch een kieskaart op het adres waar zij of hij volgens het bevolkingsregister staat ingeschreven. Daar kun je mee naar het stemburo. Simpel.
In de VS moet je je registreren als kiezer. En niet iedereen doet moeite om zich te laten registreren - vooral arme mensen niet. Dat zijn nu juist de mensen die vaker democratisch stemmen, dus de Democraten doen er alles aan om juist deze mensen te helpen zich te registreren - en ook naar de stembus te gaan.
En wat doen de Republikeinen? Die maken het registreren van potentiele kiezers zo moeilijk mogelijk. Bijvoorbeeld door als bestuurder in Ohio registraties op gewoon briefpapier niet toe te staan: het moet op karton. (Terwijl het in NY online kan; Texas maakt het wat ingewikkelder).
Vervolgens doen ze hun best om juist in arme wijken het stemmen moeilijk te maken. Volkskrant-correpondent Jan Tromp bericht hoe de Republikeinen aanstaande dinsdag vierduizend mensen naar stemburo's in overwegend democratische stadswijken sturen, om klachten in te dienen die ter plekke moeten worden behandeld. Die procedure kost uren - en de mensen maar wachten. En omdraaien om naar huis te gaan.

Filmer Greta Schiller laat in de docu Recall Florida onthutsende beelden zie; stemburo's die niet werken, stembiljetten die verkeerd geperforeerd waren, en in sommige wijken werd volgens de stemcomputers slecht een stem uitgebracht.

Je mond valt open als je erbij nadenkt. Kan dit gebeuren in een land dat zich het meest vrijheidslievende land op aarde noemt?