Friday, October 29, 2004

Amerikanen maken massavernietigingswapens kwijt!

Een nieuwe rel in de Amerikaanse verkiezingstijd. In een bunker in Irak, Al Qa Qaa geheten, lag voor de Irak-oorlog 350 ton zeer explosief spul opgeslagen onder een IAEA (International Atomic Energy Agency)-verzegeling. Het IAEA is betrokken bij de wapeninspecties in Irak. Maar na de invasie kon het IAEA geen toezicht meer houden op de opslag. Televisiebeelden laten zien dat het de Amerikaanse invasie-troepen waren die de IAEA-verzegeling verbraken.
Het ging om zeer gevaarlijke stoffen, waaronder RDX (Cyclotrimethylene trinitramine), dat schijnt ontzettend explosief spul te zijn. Dan is 350 ton best veel. Men gaat er van uit dat deze explosieven worden gebruikt in de autobommen en andere aanslagen tegende Amerikanen in Irak.
350 Ton van dat spul haal je niet zomaar weg. Daar heb je experts, tijd, en heel wat vrachtwagens voor nodig. Op zijn zachtst gezegd hebben de Amerikanen dus niet opgelet. En erger, de US-legerleiding rapporteerde de verdwijning ervan niet aan de IAEA. De regering Bush beschuldigt nu (niet lachen) de Fransen en de Russen ervan dat die de explosieven stiekem hebben meegenomen.

Die Amerikanen! Je kunt ze niet vertrouwen met massavernietigingswapens! Of ze zeggen dat ze er zijn als ze er niet zijn, of ze zeggen niet dat ze weg zijn als ze er hadden moeten zijn!