Sunday, October 31, 2004

(Groen)Linkse uitdagingen


(Asobak)
Ik schat zo in dat de actie bedoeld was om ook eens een stukje volkswoede te verwoorden. Niet zeiken over dat die auto's zoveel benzine slurpen (want niemand maakt zich nog druk over het milieu tegenwoordig). Niet zeuren over dat ze zo onveilig zijn met die bull-bars voorop (want Peijs, op de hoogte van deze actie, had al aangekondigd daar iets aan te gaan doen). GroenLinks dacht: laten we het ook eens stevig inzetten. Of misschien dacht alleen de Nijmeegse fractie dat.

Hoe dan ook, er werd veel losgemaakt met de actie. En de asobak van Van Gent - of liever gezegd van haar man- verknalde deels het effect. Stom, want dit was lang voorbereid, en ze had dit kunnen weten. Wat voor haar pleit is dat ze eerlijk genoeg was toe te geven dat ze zelf ook in dat ding rijdt.

Links zit sinds 6 mei 2002 in het verdomhoekje. De schuld van alles: criminaliteit, mislukken van de integratie, verval van normen'nwaarden. En van de linkse partijen leent GroenLinks zich het meest voor de rol van kop van Jut. Niet de PvdA, want de PvdA heeft al een tijdje zo'n aardige jongen aan het roer. Niet de SP, want die was al een tijdje op de populistische toer. Maar GroenLinks: eerst 'de kogel kwam van links', toen een intellectuele lijsttrekker, geheel tegen de tijdgeest in. Groene partij terwijl het milieu uit is. Hopeloos geval.

Ach ja. Volgende keer gewoon zorgen dat àlles klopt.