Sunday, May 16, 2004

Dave Binder: winnaar Ab Harrewijnprijs 2004

Uit het Juryrapport:

De winnaar van de Ab Harrewijn Prijs 2004 is Dave Binder, de drijvende kracht achter het meubelproject Sandford en zo…

Dave heeft, mede vanuit zijn persoonlijke geschiedenis, een grote betrokkenheid bij de doelgroep en heeft vanuit die motivatie het project bedacht om daklozen en verslaafden meubels en kunstvoorwerpen te laten maken en verkopen. Door de flexibele opzet, waarbij mensen per dagdeel betaald krijgen, dacht hij een goed functionerend 'bedrijfje' te kunnen opzetten.

Niet iedereen geloofde meteen dat dit idee kans van slagen had. Het is aan Dave en de hulp die hij kans zag te recruteren, te danken dat Sandford en zo… geworden is wat het nu is: een plek waar daklozen en verslaafden voor in de rij staan, omdat ze er een beetje geld kunnen verdienen, maar ook omdat ze er gewaardeerd worden om hun persoonlijke mogelijkheden.

Hoewel Sandford en zo… al jaren goed loopt, dreigt net als bij veel andere werkprojecten in het land een deel van het draagvlak weg te vallen door de beperkingen die de nieuwe Wet Werk en Bijstand oplegt aan bijverdiensten voor mensen met een uitkering. Daarmee is een maas in de wet gedicht die Ab ooit zelf voor dit doel gecreĆ«erd had. De jury vindt ook daarom een extra steuntje in de rug op zijn plaats en hoopt dat Dave Binder met Sandford en zo… nieuwe wegen zal vinden om dit mooie initiatief voort te zetten.