Saturday, May 29, 2004

Ambtenaren slaan terug? De zaak Jamby

Ik las in de krant gelezen dat in de zaak-Jamby tegen de lagere ambtenaren redelijk stevige straffen zijn geeist. Uitspraak is over twee weken, maar degenen die (zeer waarschijnlijk in opdracht van de betreffende DG) vergoedingen aan Jamby voor niet-geleverde prestaties hebben opgevoerd, hebben onder meer twee maanden voorwaardelijk tegen zich horen eisen.

Voor degenen die het niet gevolgd hebben: minister Hermans heeft zich enkele keren bij Jamby, het internetbedrijf van (om) Adam Curry) laten feteren (een keertje met zijn vrouw), en bij die gelegenheid een opdracht toegezegd of tenminste de indruk gewekt dat hij dat deed. Dat bleek in strijd met de Europese aanbestedingsregels. Jamby dreigde met
gerechtelijke stappen. Toen is er -informeel- een vergoeding overeengekomen. Jamby stond blijkbaar sterk genboeg, of Hermans wilde geen ruchtbaarheid. Maar hoe die vergoeding -die tamelijk substantieel was, namelijk 495.000 euro- te betalen zonder dat iemand er lucht van kreeg, en zonder dat de europese aanbestedingsregels weer werden overtreden? Die is dus betaald door het bedrag op te knippen en verschillende bv's die onder Jamby vallen, te betalen voor niet-geleverde diensten.

Nu is het punt dat de ambtenaren die die handelingen hebben uitgevoerd (zeer waarschijnlijk op verzoek van het management) aangeklaagd zijn. Ik ben heel benieuwd hoe dit afloopt. Er kunnen twee dingen gebeuren: ze worden veroordeeld - en dan is het voortaan voor elke ambtenaar zaak om elke opdracht die hij/zij van hogerhand krijgt, te bekijken op of die wel wettelijk is. Of ze worden vrijgesproken. En dat zou in zekere zin een bevestiging zijn van ministeriele verantwoordelijkheid. Hoewel Hermans en ook DG Vrolijk volgens mij moeilijk aan te klagen zijn omdat die hun sporen wel gewist hebben.

Zoals hieronder te zien is, slaan de ambtenaren van OCW nu terug.


Ambtenaren OCW luiden noodklok (2)

N i e u w bericht, meer gegevens

DEN HAAG (ANP) - Topambtenaren van het ministerie van Onderwijs
hebben zichzelf jarenlang extra vergoedingen, voorschotten en
salarissen toegeƫigend. Ambtenaren werden in hogere salarisschalen
bevorderd zonder het daarvoor nodige Koninklijk Besluit en de
auditdienst die de administratie moest controleren, heeft dat
jarenlang nagelaten.
Dat staat in een brief aan de fractieleiders van de PvdA, de SP
en GroenLinks, waarin een aantal anonieme ambtenaren van het
ministerie de Tweede-Kamerleden smeken om hier iets aan te doen. De
ambtenaren verwijzen naar een rapport van de Algemene Rekenkamer
die flinke kritiek uit op de bezoldiging van het hoger personeel op
het ministerie.


En ja hoor, de kamer heeft gehapt. Grote consternatie over de vergoedingen voor top-ambtenaren. Maar ik krijg toch de indruk dat ambtenaren van OCW hiermee hebben willen zeggen: als jullie van de hogere rangen ons naaien, dan naaien wij jullie terug.