Monday, February 23, 2009

Goede actie: terug naar je maker!

Hoera, we hóeven niet werkloos toe te zien hoe creationisten hele bevolkingsgroepen om de tuin proberen te leiden door te roepen dat de evolutietheorie 'een geloof' is en dat het creationisme dus ook evenveel aandacht moet krijgen op school en studieboeken. Het creationisme! je weet wel, die mensen die denken dat ze de metafoor dat God de wereld in zes dagen schiep, en de zevende dag uitrustte, letterlijk moeten nemen.

Door de evolutietheorie te kwalificeren als 'geloof', en te eisen dat er hoor en wederhoor wordt toegepast in allerhande publicaties, van pers tot school- en studieboeken maken de creationisten vals gebruik van postmodernistische uitwassen, zoals overmatig relativeren van standpunten, stromingen en culturen. Ze doen net alsof dat geloof op dezelfde eenzame hoogte staat als een decennialang uitbundig geteste theorie als de evolutietheorie. Maar dat is natuurlijk niet zo.

Geloof is van een heel andere orde dan wetenschap: het is bedoeld voor zingeving, en daar zijn metaforen belangrijk - maar voor het overbrengen van betekenis, van waarden, van inzicht. Het stomste dat je in geloof kunt doen, is een metafoor letterlijk nemen - daar is hij niet voor bedoeld. Wetenschapstaal, echter, kun je niet letterlijk genoeg nemen. In wetenschap beschrijf je zo exact mogelijk, wat je aannames zijn, wat bewezen is en wat je niet hebt kunnen bewijzen; wat de grenzen zijn van je onderzoek, en welke conclusies je kunt trekken.

Sommige mensen hebben dat niet helemaal begrepen, en zijn dezer dagen bezig met het verspreiden van een folder over zes miljoen huishoudens. Initiatiefnemer Kees van Helden vindt dat het Scheppingsverhaal anno 2009 een serieuze plek in de Nederlandse samenleving verdient, als volwaardig alternatief voor de evolutietheorie. Ik ben blij dat we die onzin niet zo maar over ons heen hoeven te laten komen, en ondersteun dus van harte de actie. Teken, stuur de folder terug, of doe op andere manieren mee!