Saturday, March 14, 2009

Samen de crisis te lijfStel, het is crisis. Jij hebt de leiding, en je belooft iedereen om je heen dat je vrijdag de 13e een Plan hebt om de crisis te lijf te gaan. Natuurlijk, helemaal voldragen is het dan wellicht nog niet, er valt nog over te discussiëren, maar de contóuren van een plan zullen er tenminste staan. Het wordt vrijdag de 13e, en je staat met lege handen. Vergroot dat het vertrouwen van de mensen om je heen in je leiderschapscapaciteiten?

Neuhh niet echt. Duidelijk communiceren en doen wat je zegt zijn toch wel voorwaarden voor goed leiderschap. Maar erger nog, Balkenende bestond het gisteravond om op de wekelijkse persconferentie na de ministerraad, zelf ook nog eens het leiderschap van het kabinet te relativeren. Mensen moesten er maar niet teveel van verwachten, zei hij, een overheid kan ook niet zo veel doen. En: we moesten het vooral sámen doen. Tsja. Het kabinet heeft de samenleving niet uitgenodigd met voorstellen te komen, maar laat iedereen wachten terwijl ze zélf rollebollend over straat gaat. Geen mooi voorbeeld van 'sámen' de crisis te lijf gaan. Drie keer fout dus.

Tja, zo moeilijk zou zo'n crisisplan niet zijn wat mij betreft. Investeer, hervorm en bezuinig. Investeer in duurzaamheid (zoals een grid voor windmolens op de Noordzee en isoleren van woningen en gebouwen); hervorm het toezicht op de banken (in internationaal verband) en bezuinig (bijvoorbeeld op de JSF, op de aanrechtsubsidie en -stapje voor stapje- op de hypotheekrenteaftrek). Desnoods langer doorwerken, maar alleen om de pensioenen te redden en alleen als kabinet en bedrijven tegelijk beloven om nóóit, maar dan ook nóóit meer de pensioenvoorzieningen af te romen.

De onderhandelingen hangen natuurlijk op partijpolitiek gekonkel. Het CDA mikte erop dat de PvdA, die vandaag haar congres heeft, er meer belang bij zou hebben dat er gister een akkoord lag en dus water bij de wijn zou willen doen. Niet uitgekomen. Donner zinspeelt op bezuinigingen, wetend dat de PvdA het erger vindt te bezuinigen op sociale zekerheid dan hij zelf.

Het is daarom wel een mooi voorstel van Femke Halsema, om in een open brief Herman Wijffels uit te nodigen weer eens een Beetsterzwaag-sessie te doen met het kabinet. Tante Agnes heeft ook al lekker druk gezet op de vergaderende heren. Ophouden met zeiken jongens, schouders er onder. Anders roepen we oom Herman. Of nog beter, de dames doen het zelf wel. De heren trouwens ook.