Thursday, February 12, 2009

Tineke Strik trekt zich terug.

Senator Tineke Strik trekt zich terug als kandidaat voor GroenLinks voor de Europese fractie, enkele dagen nadat Judith Sargentini is verkozen tot lijsttrekker. Het is misschien niet zo heel erg verwonderlijk, gezien de overeenkomst tussen beider profielen: vrouw, sociaal, kennis van Ontwikkelingssamenwerking en vluchtelingenproblematiek.
Nadat Judith was verkozen tot lijsttrekker, is het bijna voorspelbaar dat de nummer twee een man wordt -gezien de braafheid van GroenLinksers in het afwisselen van mannen en vrouwen op kandidatenlijsten. Tineke trekt zich terug ten behoeve van Bas Eickhout als nummer twee - ik zou haast zeggen, zijn kostje is wel gekocht nu. Maar hoe dan ook: een moedig besluit van Tineke.

Waaruit maar weer blijkt dat een campagnevideo waarin veel prominenten -en zelfs, zeer ongebruikelijk, een zittend kamerlid- je steunen, niet de doorslag hoeft te geven. De wervende mail die de Eerste Kamer Fractie uitstuurde, en waarvoor later excuses werden aangeboden heeft denk ik niet geholpen. Misschien heeft de combinatie van die twee dingen teveel de indruk gewekt dat het hier om een 'kandidaat van de partijtop' ging. Ach, gelukkig blijft Tineke wel senator.