Saturday, January 24, 2009

De Weg-met-de-weg-weg

De weg-met-de-weg-Weg, dat is de A27 door Amelisweerd. In 1982 werd de weg aangelegd, ondanks felle protesten van bewoners. Ik herinner me dat de toenmalige Commissaris van de Koningin de bomen liet kappen, precies onder de behandeling van de rechtszaak daartegen, toen net veel actievoerders in de rechtszaal zaten. Die truuk, voortijdig kappen, werd later herhaald bij Onderbanken. Ook daar werd bos vast omgehakt terwijl de procedures nog liepen. Later oordeelde de Raad van State dat dat onrechtmatig was geweest. Maar ja, gekapt is gekapt. Om een beetje actie-moe van te worden - maar er zijn nu weer plannen die maken dat ik nu toch maar weer in de pen klim (en misschien in de boom).


De A27 door Amelisweerd.
Een deel van het bos is nu helaas al lelijk afgesneden van de rest door die A27. En omdat dat nu toch al gedaan is, moeten de tekentafelterroristen gedacht hebben, plannen we er nóg maar een weg doorheen. Het plan maakt deel uit van een grote ring rond Utrecht (we hèbben al een ring maar we moeten er dus nóg één), die ook dwars door Leidsche Rijn moet. Daar is ook al een actie opgezet (zie de website vanAnaarBelachelijk.nl). De plannen zijn nog in een verkennend stadium, maar juist daarom is het belangrijk om protest te mobiliseren.Landgoed Amelisweerd.

Amelisweerd, of wat er nog van over is, is een zeer geliefd wandelbos bij Utrechters, juist omdat het zo dicht bij de stad ligt en zeer toegankelijk is - nee niet vanwege die snelweg maar omdat de paden goed berijdbaar zijn voor rolstoelen en kinderwagens. Vanuit Amelisweerd kun je makkelijk doorfietsen naar de bossen rond Zeist en Bunnik.


Nog een stukje Amelisweerd.

Ook voor Amelisweerd is nu dus een petitie opgesteld. Ruim 15.000 mensen hebben al getekend. De handtekeningen worden dinsdag aangeboden aan de 2e Kamer. Tekenen kan nog tot maandagavond 24.00 uur. Dus wat ik wou vragen: doe het effe? Zondag oefent GroenFront alvast met boomklimmen. Iedereen mag mee-oefenen. Leuk om even langs te fietsen, kun je gelijk zien hoe mooi het is.