Saturday, August 30, 2008

Over heksenjachten en verantwoording

Femke maakt zich langzamerhand kwaad, en terecht. Het gaat bergafwaarts met de Volkskrant en niet alleen met de oplagecijfers. De manier waarop de krant op Wijnand Duyvendak inhakt, barstensvol onbewezen verdachtmakingen, schandalige suggesties en insinuaties, en GroenLinks meteen maar devalueert tot een ‘reclasseringsinstelling voor politieke delinquenten‘ en een ‘bejaardensoos voor overjarige actievoerders‘, is geheel conform de Telegraaf in haar slechtste dagen.

Maar het is het hoofdcommentaartje dat de krant eergister publiceerde, dat echt hypocriet is gezien al die eerder publicaties: "Langzaam lijkt in Nederland een stemming te ontstaan waarin alle buitenparlementaire ‘aksie’ uit de jaren tachtig als verwerpelijk geldt. Dit is onterecht. De publieke verantwoording door activisten uit die tijd, waartoe Duyvendak heeft opgeroepen, is een goede zaak. Maar een heksenjacht geeft geen pas." Schrijft de Volkskrant. Aha.

Publieke verantwoording is een goede zaak - ook ik riep daartoe op. Daar is een zekere zelfkritiek voor nodig, maar ook de openheid om daarnaar te luisteren en de bereidheid zaken in perspectief te zien. In plaats van dat de Volskrant een aanzet geeft tot eerlijke geschiedschrijving van de jaren '80, gaat ze voluit mee met de Telegraaf en GeenStijl.

De reden daarvoor is denk ik meer dan sensatiezucht of verkoopcijfers. Zoals Dick Pels schreef op Waterlog: "Hoofdredacteur Pieter Broertjes is trots op het feit dat hij zijn krant van linkse dogma’s heeft ontdaan. Maar die operatie is zo goed gelukt dat zij de spreekbuis is geworden van ex-linkse, naar cynisme neigende neocons." Inderdaad, de NRC, die niets te bewijzen heeft, heeft een heel wat meer afgewogen commentaar.

Misschien is het wel dat hier een generatie aan het woord is die niets liever doet dan alles wat van 1968 tot 1988 heeft plaatsgevonden, borreltafelig af te kraken, simpelweg omdat ze zelf de moed niet meer heeft om zich ergens voor in te zetten. En dat sluit inderdaad lekker aan bij GeenStijl, de jongetjes die er genoegen in scheppen alles stuk te maken wat maar kapot kan.

Maar het hoort niet in een kwaliteitskrant.