Thursday, July 12, 2007

SP-leiding vliegt uit de bocht.


Vandaag was geloof ik niet zo'n beste dag voor de SP-leiding. Het is komkommertijd, dus de zaak Düzgün Yildirim wordt breed uitgemeten in de pers. Natuurlijk, er zijn wel eerder akkefietjes geweest - Lazrak, Piet de Ruiter die nooit op kwam dagen, en natuurlijk zijn er al langer protesten tegen het licht ondemocratische gehalte van de partij, zie bijvoorbeeld SP TranSParant. Maar deze keer lijkt het niet over te waaien.

Yildirim is al lang actief in de partij, en hij heeft veel medestanders. Maar echt kwaad bloed zette de actie van het SP-hoofdbestuur om hoofdredacteur van De Tribune, Elma Verheij, op non-actief te zetten vanwege een verslag (PDF) dat zij schreef over de ledenvergadering van de Zwolse SP over de kwestie-Yildirim. Censuur. Tsja. Als pesterijtjes had de partijleiding overigens ook al het weblog van Yildirim gesloten, (zogenaamd omdat hij er niets mee deed), maar hij heeft natuurlijk meteen een nieuwe site opgezet.

Yildirim, intussen, koppelt het opgeven van zijn zetel -heel slim- aan eventuele partijhervormingen. Hij lijkt niet op te willen geven. En intussen voeren andere afdelingen (zoals Emmen en Borger-Odoorn, actie voor Yildirim en Verhey- en actievoeren, tsja dat kunnen ze goed bij de SP.

Zojuist nog heeft de partijleiding laten weten niet op de eisen van Yildirim om meer democratie in te willen gaan. En dat maakt wederom een heel slechte indruk.