Friday, July 20, 2007

The Dinner Party


Eén van de iconen van Feministische kunst, de Dinner Party, heeft eindelijk een permanent onderkomen gevonden. Het staat van nu af aan opgesteld in het Brooklyn Museum, Elisabeth A. Shackler Center for Feminist Art. De Dinner Party is in 1979 gemaakt door Judy Chicago en deed toen veel stof opwaaien. Het is een hommage aan de rol van vrouwen in de geschiedenis, vormgegeven als een ceremonieel banket op een driehoekige tafel. Een redelijk indrukwekkende installatie.


De 39 eregasten (Virginia Woolf, Emily Dickinson, Sappho, ...) worden ieder gerepresenteerd door een apart vormgegeven bord en geborduurd tafelkleed. De installatie wordt voorafgegaan door 6 banieren. In het midden van het kunstwerk zijn in de marmeren vloer de namen van nog eens 999 Women of Achievement gegraveerd.Het kunstwerk deed, en doet nog steeds veel stof opwaaien. Vrouwenstudies bestond nog niet en er was nog weinig aandacht was voor de rol van vrouwen in geschiedenis en cultuur. Het idee dat vrouwen ook iets presteerden was nieuw. (Oké, en dat de borden waren gestyleerd als symbolische vulva's, zal ook wel bijgedragen hebben aan het tumult).
Het is nu bijna niet meer voor te stellen dat de dinner party indertijd zo'n taboe was - maar het was een enorme klus om überhaupt musea te vinden die het werk ten toon wilden stellen. Uiteindelijk is het te zien geweest op 15 plaatsen in zes landen.Afijn. Terecht, lijkt mij, dat een werk dat zo'n belangrijke rol heeft gespeeld in de vrouwenbeweging, nu permanent te zien is.