Thursday, June 28, 2007

Liever bekeuren dan nadenken.

Zo af en toe mag je ook wel iets op je weblog zetten dat je ergert, niet? Ik loop dagelijks van station Den haag Centraal naar mijn werk bij Buitenlandse Zaken. Daar tussenin wordt momenteel winkelcentrum Babylon gesloopt om plaats te maken voor iets megalomaans dat Den Haag Nieuw Centraal heet. Wordt vast heel mooi - maar de eerstkomende drie jaar is het één grote bouwput. Momenteel ligt er zelfs een vijvertje compleet met een rubberbootje.
Maar ja, wel een fikse fietsers- en voetgangersomleiding, drie jaar lang. Je kunt twee kanten op en beide zijn ongeveer 200 meter omlopen. Auto's kunnen de Bezuidenhoutseweg vanuit centrum al helemaal niet berijden.

Er ligt nu een fraaie schutting op de middenberm Bezuidenhoutseweg. De verleiding is groot om daar toch langs te lopen, over de middenberm. Maar dat mag niet en om de hoek staat te pas en te onpas pliesies klaar om argeloze "afsnijders" te bekeuren.

Raar is dat. Er ligt tenminste dertig meter ruimte tussen de schutting langs de Bezuidenhoutseweg en het te slopen Babylon. Zou dan die schutting dan niet een halve meter naar achter kunnen, met een mooi hekje er langs, zodat voetgangers toch gewoon langs de Bezuidenhoutsweweg kunnen blijven lopen? Natuurlijk wel - er is alleen niet over nagedacht.

En het kan ook anders. 500 Meter verderop ligt het Ministerie van Landbouw. Dat wordt al een tijdjebehoorlijk verbouwd. Maar daar heeft de bouwer helemaal niet de halve weg nodig voor de werkzaamheden. Sterker, er is een keurig voetgangerspaadje tussen een vangrail en het bouwterreinaangelegd voor wie er toch langs moet.

Dus het kan wel. Alleen, de Gemeente Den Haag verbaliseert liever dan dat ze even nadenkt.