Wednesday, November 22, 2006

StemFem - tien, nee elf, nee twaalf redenen waarom ik op Femke stem.
Ik was dus nog een stemverklaring schuldig. Speciáál voor Dirkie!
Ja Femke natuurlijk. Maar waarom?

1. Omdat ik me deze verkiezingen meer dan ooit laat leiden door milieu en het issue klimaatverandering. Ik geloof dat het vijf voor twaalf is, en dat we nu stevig moeten investeren om CO2-uitstoot tegen te gaan en duurzame energie te promoten. Ik ben het bovendien zat dat steeds meer het buitenlands beleid wordt bepaald door olie, en niet door zaken als mensenrechten, vrijheid, waardigheid, ontwikkeling. En dan is Groenlinks gewoon de meest voor de hand liggende partij.

2. Omdat ze een felle, faire en goede debater is, en niet aan arrogante onderonsjes doet zoals Verdonk en Verhagen.

3. Femke Halsema durft als partijleider voor de troepen uit te lopen en gaat moeilijke keuzes niet uit de weg. Ze heeft lef. Zo hervormde ze het sociale zekerheids-denken in haar partij met het pamflet Vrijheid Eerlijk Delen. Met het pamflet wilde GroenLinks ook de discussie over de verzorgingsstaat weer naar zich toe trekken. De regering Balkenende was die aan het afbreken onder het mom van 'onbetaalbaarheid', maar had geen enkele visie op de verzorgingsstaat van de toekomst. Met Vrijheid Eerlijk Delen probeerde Halsema die juist wél te formuleren. En ze slaagde. Ondanks de tegenstand werden de voorstellen op het verkiezingscongres van GroenLinks met een flinke meerderheid aangenomen.

4. Met al het geroep om leidersschap de laatste tijd: bij Balkenende en Verdonk ontaardt dat in draconische maatregelen, zonder enig besef dat het om mensen gaat. Leidersschap gáát niet over wie zogenaamd de meeste daadkracht heeft en de krachtigste retoriek. Leidersschap gaat om mensen binden. Leidersschap gáát niet om oneliners, maar om het durven aansnijden van moeilijke thema's op een echt scherpe manier. Intellectueel? Ja. Graag.
En eerlijk gezegd, in tegenstelling tot Wouter die eerst twee jaar zijn mond hield, volgens mij omdat hij toch wel hoog stond in de peilingen, is Femke écht op tijd begonnen met de hervormingen.

5. Femke voelt de tijdgeest goed aan. Het milieu-gezicht van GroenLinks verschoof van een doemdenk en magniet-benadering naar een can do & must do-mentaliteit. En de hybride van Femke is nu al legendarisch. Heel wat anders dan Van Geel die hem na twee maanden weer inruilde omdat zijn nieuwe hybride 'te krap' zou zijn.

6. Femke durft het te zeggen als ze iets verkeerd heeft gedaan. In haar boek vertelt ze excuses te hebben aangeboden aan Rita Verdonk omdat ze in het laatste Hirsi-Ali debat had gesuggereerd dat Verdonk wel de ware naam van Hirsi .. euh...Magan wist terwijl ze dat niet 100% hard kon maken. Dat vind ik knap, excuses aanbieden aan Verdonk.7. Ze stelt zichzelf hoge eisen en voldoet daar ook aan. Ondanks alle stress heb ik in de campagne bijvoorbeeld niet anders gezien dan dat ze ook onder hoge druk netjes en vriendelijk bleef naar de mensen om haar heen.

8. Ze durft naar haar idealen te leven en inspireert anderen om dat ook te doen.

9. Omdat je met haar kunt spelen en nog eens spelen.

10. Okee laat haar het zelf maar even zeggen:


11. Omdat ze nog feministisch durft te zijn en dat durft bijna niemand meer tegenwoordig.

12. Mooi? Ja. Maar slim ook.
Nu naar de stembus. Ciao!