Wednesday, November 08, 2006

Da's leuk wakker worden...


... alhoewel niet voor Bush. De Democraten hebben het Huis van Afgevaardigden overgenomen, met 227-193 meerderheid. Dat is voor het eerst sinds 1994.

De senaat hangt nog. Een Republikeinse senator heeft zijn zetel prijs moeten geven aan een democraat, maar twee staten (Montana en Virginia) zijn nog onbeslist - al lijkt het erop dat de democraten daar een nipte meerderheid hebben. New York blijft rechts. Verschillende democraten hebben een gouverneurszetel veroverd op de Grand Old Party: de democraten hebben nu de meerderheid van de gouverneursposten.

De democrate Nancy Pelosi, een van de belangrijkste democratische strategen wordt speaker (de eerste vrouw die die positie bekleedt) en krijgt daarmee een belangrijke positie. Overigens is ook de tweede zwarte gouverneur ooit gekozen (Deval Patrick) en de eerste moslim-afgevaardigde in het House of Representatives (Keith Ellison).

Bush zal niet meer arrogant zijn oude beleid kunnen voeren. In het laatste deel van zijn tweede termijn zal hij de spreekwoordelijke 'lame duck' zijn. Hij zal Irak nog eens heel kritisch moeten bezien, het zal afgelopen zijn met zijn belastingverlagingen en het afbreken van sociale programma's ten behoeve van de defensiebegroting. De kiezer heeft Bush afgestraft.

Maar ik weet alleen niet zeker of ze écht voor de democraten heeft gekozen, of dat het afkeer was van Bush's schandalen en Irak-oorlog. De democraten zijn in wezen nog steeds redelijk kleurloos. De komende twee jaar gaat het er voor hen om om een aansprekende visie te ontwikkelen, in plaats van vooral aan Bush-bashing te doen.