Monday, October 09, 2006

Al Gore


Stiekem hoop ik dattie weer voor president gaat. Mag-tie Hillary als running mate, of Barack Obama. Ook al had ik geen kaartje voor de premiere. Kathalijne wel trouwens.

Want hoezeer Balkenende ook goede sier probeerde te maken door naast Al Gore het podium te betreden en hoezeer Van Geel ook riep dat hij enthousiast was over Gore's film, ze kregen allebei wel een paar inconvenient truths te verwerken. Gore haalde uit naar overheden die toelaten dat gif elders wordt gedumpt en overheden die zich onbetrouwbaar tonen waar het subsidies voor duurzame energie betreft. Ook bedrijven kregen op hun lazer omdat ze in toenemende mate een korte termijn visie aanhangen - optieregelingen en dat soort zaken maken dat alleen maar erger. Dan hebben we het niet alleen over de oliebaronnen achter Bush - even goed autofabrikanten, of financiƫle instellingen die het vertikken in duurzame energie te investeren.

Persoonlijk ben ik -ook al is het maar een kleine bijdrage- erg blij met het amendement dat we als Ambtonetwerk samen met het Milieunetwerk hierover vorig weekend in het GroenLinks verkiezingsprogramma kregen. Druk op institutionele beleggers om te investeren in duurzaamheid moet opgevoerd worden. Transparantie is daarbij een eerste stap. In de UK kan het ook dus waarom hier niet.