Monday, September 18, 2006

De Lijst


Femke Halsema: opnieuw lijsttrekker.
Ziezo, de kandidatenlijst voor GroenLinks is uit - dat wil zeggen, het advies. Op het congres op 30 september en 1 oktober in Zwolle wordt hij vastgesteld. Niet verassend is Femke Halsema wederom lijsttrekker. Er zijn geen tegenkandidaten.


De kandidatencommissie geeft een advies per blok. Blok 2 omvat de plaatsen twee tot en met zes. Opvallend is de plek van Naima Azough, die met succes in beroep is gegaan tegen haar plaatsing in blok 3, plaats zeven tot en met twaalf. Dat is pas fighting spirit, hup Naima! Verder staan daar Wijnand Duijvendak, Ineke van Gent en Kees Vendrik. Het zou heel verbazingwekkend zijn als die het niet halen: dat laat ruimte voor nog één nieuweling in dit blok. Ik gok op Jolande Sap, die al heel lang actief is in de partij en waarschijnlijk wel een stevige basis heeft.


Blok 3, plaats zeven tot en met twaalf, heeft vervolgens negen kandidaten voor zes plaatsen. Daar staan bijvoorbeeld Jaap Dirkmaat en Mária van Veen.
Opvallend is de kandidatuur van Henrike Karreman, die 'zeer geschikt' geacht wordt voor dit blok. Henrike ken ik al uit het Ambtonetwerk. Ze boezemt vertrouwen in, is deskundig en weet steeds de kernpunten van een kwestie te formuleren. Nuchter, realistisch en bevlogen. Dus haar ga ik zeker steunen. Ze moet het dan wel gelijk redden op plaats 7 of 8, want de plaatsen 9-12 moeten we denk ik als opvolgingsplaatsen zien.