Thursday, July 27, 2006

Oorlog in Libanon (5)

Khiam, Libanon, afgelopen dinsdag.

Kladabooooohm!

-Tring, tring
-Israeli Defense Forces, hallo?
-Hallo, hier UN-waarnemingspost 24. U heeft ons zojuist bijna geraakt met uw beschietingen.
-O, sorry, zal niet meer gebeuren.
-Okee bedankt
tuuttuut

EeeeauwBAFFFF

Tring tring
-IDF, hallo?
-Ja hallo, weer met VN waarnemingspost 24. U heeft zojuist weer op ons geschoten. Wij zijn dat witte gebouwtje op GPS-coordinaten ...., ...., met die enorme blauwe letters UN erop. -Nouja, dat weet je wel want we zitten er al twintig jaar.
-OK, er zaten een paar Hezbollah-strijders in dat gebied. maar het zal niet meer gebeuren hoor! En onze excuses!
-Is al goed, doei!

(nog acht keer herhaald)

Tring Tring
-Yes, Olmert speaking?
-Hoi, met Mark Malloch Brown, onderknuppel van Kofi. Zeg jullie leger is één van onze waarnemingsposten aan het beschieten. Ze hebben al een paar keer gebeld maar het haalt niks uit. Kun jij niet even ingrijpen?
-O echt? Wat vervelend Mark! Ik zal onmiddelijk actie ondernemen!
-Dankje wel Ehud, en tot ziens!

Kladadreunnnnn

Tsja, ik kan me wel voorstellen dat Kofi beetje boos is. Het kan een ongeluk zijn geweest, het beschieten van de VN-post in Khiam. Maar als de ongewapende waarnemers maar liefst tien keer hebben gevraagd te stoppen, en elke keer ervan verzekerd werden dat dat zou gebeuren? Als vervolgens ook door VN New York verzocht werd te stoppen, en als de VN-post al lang bekend was en duidelijk gemarkeerd was?
Hezbollah-strijders opereerden in het gebied rondom de VN-post. Dat doen ze wel vaker omdat ze dan niet onder vuur komen te liggen. Deze keer heeeft het Israëlische leger besloten die tactiek te doorbreken en heeft wel geschoten waardoor 4 UN-soldaten omkwamen. Kofi Annan is woedend en Olmert heeft 'erge spijt'.

In Rome is het gister ook niet goed gegaan. De vier uur durende 'vredesconferentie' kwam tot niets, vooral omdat de US de zaak blokkeerde. De US wil niet terug naar de 'status quo ante' hetgeen potjeslatijn is voor: we willen dat de kaart van het Midden-Oosten er straks anders utiziet dan nu. Bijna openlijk pleiten ze er dus voor dat Israël nog door mag gaan met bombarderen totdat Hezbollah van de kaart is geveegd of tenminste geen raketten meer heeft. Dat kan nog weken duren.
Annan bepleitte het betrekken van de 'boosdoeners' bij de vredesonderhandelingen en riep op tot een onmiddelijk staakt-het-vuren. Hij kreeg er bijna openlijk ruzie over met Condi. De Arabische landen vielen hem bij. De VS moet een beetje uit gaan kijken want de voorzichtige steun van enkele hen welgezinde Arabische landen begint af te brokkelen. En intussen verslechtert de humanitaire situatie.