Tuesday, May 16, 2006

Toch liever Links!

Soms ben ik trots op mijn partij. Vanmorgen bijvoorbeeld, toen bekend werd dat Femke Halsema een spoeddebat heeft aangevraagd over wat inmiddels de kwestie Hirsi Ali is gaan heten.

In haar verklaring op de persconferentie -ik heb haar nog nooit zo links gezien- stelde Ayaan dat het onmogelijk is voor een asielzoeker om niet te liegen over identiteit en vluchtverhaal. "Het afnemen van het nederlandersschap is een buitenproportionele maatregel voor zoiets", vond ze. Overigens hoeft Hirsi Ali niet Nederland uit. Ze houdt haar A-status, en kan opnieuw de nederlandse nationaliteit aanvragen. Vraag is of ze dat zou doen.

Ayaan dankte de VVD-fractie omdat die het met haar uitgehouden hebben, de ruim 30.700 kiezers die haar in 2003 een voorkeurstem hebben gegeven, en de collega-Kamerleden voor hun steun, hoewel het debat af en toe heel scherp was. ,,Femke (Halsema), dank je wel.''

Het begint inmiddels wat te rommelen in de VVD. Nou eigenlijk lijkt het wel de spreekwoordelijke kar vol kikkers. De partij begrijpt langzamerhand dat ze met het buitenproportioneel strenge asielbeleid nu zichzelf de das om doet. Triest dat daarvoor eerst een vooraanstaand VVD-er de pineut moet zijn. Bibi de Vries heeft al geroepen dat als er iets gebeurt met Hirsi Ali, er binnen de VVD mensen zijn (lees: Verdonk) met bloed aan hun handen. Geert Dales en Bas Eenhoorn, respectievelijk burgemeester van Leeuwarden en oud-partijvoorzitter tonen zich, evenals Zalm, verbaasd over de snelheid waarmee Verdonk Hirsi Ali liet weten dat zij het Nederlandersschap zou verliezen.