Monday, May 15, 2006

OntknopingEen snelle beslissing van Hirsi A -euh.. Magan. Ze treedt af als kamerlid, en vertrekt een half jaar eerder dan gepland naar Washington, waar ze op 1 september in dienst treedt van de denktank het American Enterprise Institute.

De situatie keerde zich snel tegen haar, nadat Zembla donderdag met een vier jaar oud verhaal was gekomen. Liet Verdonk eerst nog weten dat Ayaan niets te vrezen had, nog geen dag later keerde ze op haar schreden terug en stelde alsnog een onderzoek in. Altijd een goede manier om tijd te rekken, zo'n onderzoek. Maar doordat Verdonk (en daarmee de VVD) zich zo heftig geprofileerd heeft met haar hànd-há-vèn was er geen redden meer aan voor Ayaan.

Nouja, het vaste stelletje liet nog van zich horen: Leon de Winter deed nog een moedige poging de zaak neer te zetten als één grote linkse samenzwering, Ephimenco legde Zembla over de knie; NRC-columnist Ashin Ellian liet zich niet onbetuigd.

Maar wat voor vraagtekens je ook bij Zembla kunt zetten, feit is dat de VVD nu in een fuik loopt. Met de al ingezette harde profilering van Verdonk, kan de VVD niet anders meer dan op de ingeslagen weg doorgaan: keihard en knalrechts. Daarmee is de positie van Verdonk als lijsttrekker gegarandeerd, de lijn van de VVD vastgelegd- en de toon in de Nederlandse politiek de komende paar jaar gezet.