Tuesday, March 28, 2006

Jongeren sneller ontslaan?


De staking in Frankrijk vandaag lijkt een succes te worden maar de kwestie zal nog een lange adem vergen.

Nu willen ook Nederlandse werkgevers jongeren sneller kunnen ontslaan. De ontslagbescherming voor jongeren tot 23 jaar moet worden afgeschaft, vinden de werkgevers in de metaal. Dat verbaast me. Het Franse systeem is in Nederland al lang ingevoerd: je kunt tot drie keer toe een tijdelijk contract hebben, voordat je een vaste baan aangeboden moet krijgen. Dat betekent dus drie jaar lang op tijdelijke contracten.

De werkgevers leren blijkbaar niets van de protesten in Frankrijk waar vandaag massaal gestaakt wordt. Daar komen jongeren in het geweer tegen de door Villepin voorgesteldwe wet, de CPE, die het mogelijk maakt de eerste twee jaar jongeren zonder opgaaf van redenen te ontslaan. Dat betekent namelijk dat je jarenlang constant korte kleine baantjes hebt en geen zekerheid op kunt bouwen.

Of het gaat lukken met die protesten is de grote vraag. De studenten demonstreren wel, maar juist de jongeren om wie het gaat, de lageropgeleidden, zijn geen lid van een vakbond, en krijgen hun stakingsdagen niet vergoed. Hen kost het dus simpelweg teveel. En dat is hét grote probleem van de vakbonden: ze zijn niet meer vertegenwoordigd onder jongeren, vrouwen, flexwerkers. En juist die ongeorganiseerde groepen zijn dan juist het doelwit van redelijk associale maatregelen. Die zijn namelijk te pakken. Daar waar echt gesneden zou moeten worden - de hoogopgeleidde, oudere werknemers met heel vaste banen en heel veel dienstjaren- daar hoor je ze niet over.