Friday, February 17, 2006

Spekman


Lokale politiek heeft dat zin? Een oubolliger thema hadden ze werkelijk niet kunnen bedenken voor Nova Politiek vanavond. Maar toch effe kijken. Ten eerste is Hans Spekman te gast, zeer succesvol wethouder in Utrecht en coming man van de PvdA. Spekman is herkenbaar aan het feit dat hij nooit in pak gaat maar altijd in door-zijn-vrouw-genaaide bloezen en dikke truien. Hij hanteert de bijpassende verbale stijl. Hij zou wel eens de redding kunnen blijken voor de PvdA. Als wethouder was hij hard tegen fraude, maar hij kwam dubbel en dwars op voor minima en mensen in Melkert-banen. "Sociale Rambo", noemde het NRC hem laatst. Spekman wil nu na vijf jaar wethoudersschap de Kamer in. Uitstekend idee. Hij kan de PvdA het dringend gewenste sociale gezicht geven. Moet alleen nog iets scherper leren debatteren.

Oja, en Leefbaar Rotterdam-wethouder Marianne van den Anker. Zij pleit op haar weblog voor gedwongen abortus of anticonceptie als voor de geboorte al dreiging is van kindermishandeling. Met name voor verslaafde ouders, Antilliaanse tienermoeders en verstandelijk gehandicapten. Ietwat zwakke rechtsgrond, lijkt mij. Je zegt boe tegen mevrouw Van den Anker en je moet gelijk gedwongen aan de pil.
Ooit van begeleiding, opvoedingsondersteuning of pleeggezinnen gehoord, mevrouw Van den Anker? Maar nee, gelijk maar gedwongen de pil of zelfs abortus. Dat is blijkbaar de manier waarop "Leefbaar Rotterdam de universele rechten van het kind bij alle ingrepen, interventies en (rechterlijke) uitspraken over de toekomst van het kind centraal stelt". Wedden dat haar volgende postje erover gaat dat ze 'monddood' wordt gemaakt en 'niet mag zeggen wat ze denkt'?