Monday, January 02, 2006

Wat zou hem toch bezield hebben? (2)


Die vraag: wat zou hem toch bezield hebben, kun je je ook stellen bij Poetin. Waarom dacht hij dat hij het powerplay met de Oekraine zou winnen? Rusland levert gas aan de Oekraine. Gazprom (de facto een staatsbedrijf) dreigde de boel af te sluiten als Oekraine niet akkoord ging met een veel hogere gasprijs. Dat was duidelijk een poging om de positie van president Joesjenko te ondergraven die sinds de oranjerevolutie een te pro-westerse koers vaart.

Vandaag ging de maatregel in. Maar wat doen de Oekraieners? Verreweg de meeste gas-export-pijpleidingen vanuit Rusland lopen via Oekraine. Dus ze tappen lekker toch extra gas af. Beetje jatten, al ontkennen ze dat. Landen verderop aan de pijplijn (Europa) krijgen minder gas- en pikken dat niet. Poetin hoort zich verantwoordelijk te gedragen, eisen ze. En Poetin bindt in, hij kan zich geen ruzie met de hele EU permiteren.
Had die man dat echt niet voorzien? Nee, volgens Washington Post is het echt een originele blunder van Vladimir. 't Is geen schaker.

Over een paar jaar is dit leed geleden. Dan is er een nieuwe pijpleiding van Rusland naar Duitsland, onder de Oostzee door. Schroeder wordt voorzitter van de Raad van Toezicht. Komt zeker goed.