Thursday, January 05, 2006

Tel op.

Psychologie is tegenwoordig een heel exact vak. Ik kan het weten want ik ben er zelf één. Maar dit is wel heel exact. De Britse psycholoog Cliff Arnall voorspelt dat maandag 23 januari 2006 de treurigste dag van het jaar wordt. Arnall, die is gespecialiseerd in winterdepressies, maakt elk jaar een wetenschappelijke berekening welke dag de ongelukkigste van het jaar zal worden. Volgens de Britse krant The Daily Telegraph is dit jaar maandag 23 januari.
De berekening is onder meer gebaseerd op het slechte weer, schulden die de Britten hebben na de feestdagen en de tijd die het duurt voordat ze zich realiseren dat er niets terecht is gekomen van de goede voornemens van nieuwjaar.
De Britten hebben net als veel Nederlanders de eerste week van het jaar nog kerstvakantie. "Daarna moeten veel mensen weer aan het werk of ze moeten hun kinderen naar school brengen. Dan worden ze blootgesteld aan het slechte weer." Tel op.
Geld is eveneens een belangrijke factor. "Na nieuwjaar voelen veel mensen de behoefte om geld uit te geven vanwege de uitverkoop, maar rond de derde week van januari realiseren ze zich dat kerstmis nog niet helemaal afbetaald is."
En dan de maandag he. Het maandaggevoel is ook goed voor enkele depressiepunten.

De formule voor Nederlanders is volgens mij ongeveer als volgt:
H = B + W + Z/KBII x M
Waarbij H staat voor Humeur, B staat voor banksaldo, W staat voor weersgesteldheid en Z staat voor zelfbeeld. Dat moet je delen door de factor KB die staat voor Kabinet Balkenende-II vermenigvuldigd met M dat staat voor Maandag.