Tuesday, January 31, 2006

Niet klikken.Gelukkig maar dat ik nooit heb doorgelinkt naar (niet klikken) http://www.louisseveke.nl. Ik zei toch niet klikken! Nu heeft de politie je IP-adres en ben je één van de inmiddels 25.000 verdachten van de moord op Louis.

Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke, heeft vorige week alle bezoekersgegevens van de site www.louisseveke.nl gevorderd. Volgens familie en vrienden die de site beheren, is de politie daarmee in bezit gekomen van ongeveer 25.000 unieke IP-adressen. Ook de komende drie maanden wil de politie de IP-adressen van alle bezoekers weten. Hoogst eigenaardige handelswijze. In het belang van dat onderzoek dat maar niet opschiet, weet je nog wel. Ik begin inmiddels een beetje te begrijpen waarom.

Volgens de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom heeft justitie een verkeerd wetsartikel gebruikt voor de vordering. Bits of Freedom stelt dat art. 126n Wetboek van Strafvordering niet is bedoeld om ,,een sleepnet uit te gooien naar alle willekeurige bezoekers van een site." Dat soort gegeven mag alleen worden opgevraagd als iemand al verdacht is. En je kunt toch moeilijk volhouden dat alle bezoekers van die site verdacht zijn. De organisatie vindt de handelwijze van justitie onrechtmatig en ,,bijzonder bedreigend voor de informatievrijheid.''