Wednesday, January 18, 2006

Hoofdrol in Uruzgan-drama nu voor Bert Koenders


Bert Koenders.

Eindelijk zijn we even van die drie ijdeltuiten af. Pechtold, Bakker en Dittrich bedoel ik. De hoofdrol in het Uruzgan-drama is de komende dagen namelijk voor Bert Koenders (PvdA) .

Terugblik
Laten we even terugkijken. In de Volkskrant vandaag een mooie reconstructie van het proces totnogtoe. Een maand geleden achtten de D66-politici de kansen van de Afghanistan-missie nog heel gering, schrijft de Volkskrant. Ze dachten dat de Pvda tegen ging stemmen, en CDA had ook bedenkingen. "En een impopulair plan dat het toch niet gaat halen, biedt een uitgelezen kans om zich te profileren", schrijven Philip Remarque en Hans Wansink. "Maar dan moet je als regeringspartij wel de eerste zijn die nee zegt." Dus dat deden ze. Alleen, door de manier waarop hebben ze het eventjes verbruid.

Bertje.
Genoeg over D66. De bal ligt nu bij de PvdA. Twee scenario's doemen op. In beiden speelt de PvdA de hoofdrol, omdat alle andere partijen hun kaarten al op tafel hebben gelegd. Of PvdA stemt vóór deelname. Dan kan D66 niet anders meer dan onder druk van de meerderheid van de Kamer om gaan en ook voor stemmen. Of PvdA is tegen, het draagvlak voor de missie wordt uiterst klein en het plan wordt afgeblazen. Dan triomfeert D66.

Het wordt waarschijnlijk scenario 1: Pvda heeft al laten weten onder voorwaarden voor te zijn. Het zijn van die voorwaarden waaraan wel te voldoen valt. De PvdA wil namelijk af en toe wel laten zien dat ze gewoon nog regierungsfähig is. Bovendien is na alle fratsen van D66 de stemming nu omgeslagen in "geen gezeik meer, we gaan gewoon".
Om het spannend te maken hebben vandaag twee hoge Amerikaanse diplomaten laten weten dat één van de voorwaarden van de PvdA nogal moeilijk ligt. Ze willen de operatie Enduring Freedom (jeweetwel, die waarbij mensen met veel geweld van hun bed worden gelicht en zonder vorm van proces worden opgesloten) niet scheiden van de ISAF-operatie waaraan onze militairen meedoen. En de ISAF-operatie wordt überhaupt geen makkie, waarschuwen ze ook.

Dus dat is wat nu gaat gebeuren. Deze dagen gaat onze held Bert (en dan bedoel ik Koenders) Minister Bot aan het werk zetten om concessies af te dwingen van de Amerikanen. Let op Bert! Kijk maar eens hoe hij dat varkentje even koeltjes gaat wassen.