Friday, August 26, 2005

Ophokken


(Ets van Ans van der Zweep)

Dit Kabinet stelde zichzelf de opdracht om de Nederlandse economie te hervormen. Op zich stond die economie er niet zo vreselijk voor, maar het klonk mooi. In de beeldvorming probeerde de regering het te gooien op een vergelijking tussen Balkenende en Lubbers. Die vergelijking loopt wat mank. Lubbers de Breker had visie. Je kon het er heftig mee oneens zijn, maar het was wel een visie. Dit Kabinet straalt geen visie uit. Alleen Brinkhorst probeert het af en toe: "mensen moeten harder en langer werken". Wervend kan dat niet genoemd worden.

De regeringspartijen gokten er vervolgens op dat als in 2006 het er zelfs maar op zou lijken dat de economie weer aan zou trekken, ze een goede uitgangspositie zouden hebben bij de verkiezingen in 2007. Dus de begrotingsmaatregelen werden ook zo opgebouwd dat er in 2006 wat geld was om iets extra's te doen. En nu is het even sinterklaastijd. An-der-half-mil-jard voor extra koopkracht voor de burgers!

Jammer alleen dat de Raad van Economische adviseurs nu al roept dat deze maatregelen niets voorstellen. "Gerommel in de marge" noemt hoogleraar Arjen van Witteloostuijn de maatregelen. "Gaat tegenvallen", zegt hoogleraar Sylvester Eiffinger, en hij vindt het weinig professioneel dat het kabinet nog niet weet wat de effecten zijn van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel, maar wel al hossanna roept. En onderzoeker Harry van Dalen: "Ik verwacht er niet veel van. Mensen zien echt wel dat dit eenmalige goedmakertjes zijn".

Het probleem is, aldus Eiffinger, dat de overheid minder uitgeeft, en vooral dat mensen geen vertrouwen meer hebben in hun economische positie. "De burger is van alle kanten gepakt", zegt hij in een fraaie reportage in het NRC. "Milton Friedman zei al: je kunt het paard wel naar de beek toe brengen, maar je kunt het niet dwingen om te drinken. Dit kabinet heeft het paard met een ruk van de beek afgehaald. Nu wordt het weer naar de beek toegebracht in de hoop dat het op tijd gaat drinken, voor de verkiezingen". Als de burger maar weer gaat besteden, trekt de economie weer aan.

Maar zo lang Brenkheurst zijn mond niet houdt, zie ik dat niet gebeuren.
Tijdje ophokken?