Wednesday, June 22, 2005

Betaalde borrelpraat

Anne-Mei The, een cultureel antropoloog die promoveerde op haar onderzoek in verpleeghuizen had het al neergesabeld, het rapport van Hans Kennedie. Kennedie schreef namelijk dat personeel in verpleeghuizen maar gewoon haar patienten wat meer moesten behandelen als gasten. En wat meer klantgericht moest wezen. Dan kwam het allemaal goed met de verpleeghuizen. Beter management en communicatief personeel, aldus Kennedie, wegen zwaarder dan geld erbij.
Kennedie is dan ook algemeen directeur van de Golden Tulip Hotels.

"Hotelpersoneel is niet voortdurend bezig luiers van haar gasten te verschonen", schreef The, "en hoeft ook over het algemeen familie van gasten niet voor te bereiden op de naderende dood van hun vader of moeder". Verpleging en verzorging is nog altijd een vak. En tegenwoordig wordt dat vak uitgeoefend met ongeveer de helft minder personeel voor evenveel werk als vroeger. Je kunt uitrekenen dat de zorg dan wel onder de maat móet blijven en dat het personeel zich wel over de kop móet werken. En het laatste waar ze dan behoefte aan hebben is een flapdrol (dat is mijn woord, niet van Anne Mei The) die ze komt vertellen dat ze gastvrijer moeten zijn. Er moet gewoon geld bij!

Ross vond het een mooi rapport, van Kennedie. Dat ís ook fijn voor een minister, een rapport dat stelt dat er helemaal niet meer geld bij moet maar dat personeel maar wat beter haar best moet doen. En dat voor 225.000 euro, een koopje!

Maar het onderzoeks- en verificatiebureau van de Tweede Kamer heeft het rapport ook naar de prullenbak verwezen. Het rapport kan helemaal geen uitspraken doen over de kwaliteit in de zorg of over de financiering ervan want dat heeft het rapport helemaal niet onderzocht, vindt het O&V bureau. En alle rapporten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de kwaliteit van de zorg worden er in genegeerd.
Het is gewoon borrelpraat (mijn woord, niet van het O&V-bureau). Maar die flapdrol heeft er niet alleen veel geld mee verdiend, maar er ook verdomd veel media-aandacht mee gekregen. Wat doet zo'n rapport met de mensen die in die verpleeghuizen werken?